Leisteen informatie Contact


Het onstaan van leisteen.

Door een proces dat een tijdspanne beslaat van honderden miljoenen jaren zijn lagen zand- en kleilagen in rivierbeddingen langzaam versteend.De versteende kleilagen wordt leisteen genoemd. Op plaatsen waar de druk hoger is ontstaat een harder leisteen. Zo zijn er leisteensoorten te vinden met grote verschillen in hardheid en krasvastheid.De verschillende mineralen en metaaloxide's zijn verantwoordelijk voor de grote varieteit in kleurenpatronen. De oorspronkelijke kleilagen zijn in de leisteen goed te herkennen. Zij geven de leisteen een gelaagde opbouw, waardoor de steen zich goed laat splijten. Door het splijten onstaat een natuurlijk breukoppervlak, waaraan de steen zijn 'pure' uiterlijk ontleent.

Leisteen groeve.

Het winnen van leisteen:

Met behulp van dynamiet worden grote brokken leisteen langs natuurlijke breuklijnen gescheiden. Vervolgens worden de brokken met de hand in grote platen op dikte gespleten.De platen worden vervolgens terplekke op maat geknipt of gaan naar de zagerij om op maat gezaagd te worden.Verdere bewerkingen kunnen zijn het op dikte calibreren of polijsten.


Grote platen worden met de hand losgewrikt.


Globaal genomen zijn tegels in de volgende afmetingen leverbaar:

Vierkante tegels: 15x15cm, 20x20cm
30x30cm, 40x40cm
Rechthoekige tegels: 30x40cm, 30x60cm
Handgekapte tegels: 255x355mm, 220x280mm

Banen 30cm Random: Tegels met een vaste breedte
van 30cm en variabele lengte
Romaans verband: 4 St. 20x20
2St. 20x40
4St. 40x40
2St. 40x60
Meerdere mogelijkheden!
Grazy Paving oftewel Flagstone: Leisteen in ruwe vorm ongezaagd.


Dikte verschillen leisteen:

Door de sterk gelaagde structuur worden de platen niet gezaagd maar gespleten en onstaat het kenmerkende leisteen oppervlak.Dit heeft echter wel tot gevolg dat de dikte van de platen- en van de tegels- kan variëren van 0,8 tot 2,5cm.Door gebruik van een calibreermachine kunnen we nu alle platen op gelijke dikte maken (normaal zal dit 12mm zijn).

Dit heeft meerdere voordelen:
 * Verlijmen van de tegel is nu mogelijk.
 * Eenvoudige en snellere verwerking en daarom dus goedkoper.
 * Geringere bouwhoogte.
 * Eventueel verlijmen over bestaande tegelvloeren in sommige gevallen mogelijk.

Technische eigenschappen van leisteen:

 * Van diverse leisteensoorten zijn DIN normen aanwezig.
 * Zeer lange levensduur (gemiddeld wordt 40 jaar aangehouden)
 * De kleuren zijn veelal tijdsloos en niet modetrentgevoelig.
 * Geschikt voor vloerverwarming en houdt warmte goed vast.
 * Leisteen is relatief eenvoudig in onderhoud.
 * Hoge slijtvastheid en zuurbestendig.

Leisteen in en om uw huis:

Met natuursteen crëeerd men rust, warmte en een bepaalde stijl in uw huis. Leisteen laat zich uitstekend combineren met allerlei stijlen, culturen en stromingen. Net als alle andere natuurlijke materialen , zoals leer en hout, past leisteen zich moeiteloos aan en laat het zich eindeloos combineren.
Leisteen wordt hoofdzakelijk toegepast voor vloeren: in de hal, de woonkamer, de keuken het warm kloppende hart van uw huis of de trap als blikvanger.Verder is leisteen zeer geschikt als plaveisel voor vijverpartijen, tuinmuuren, schutting, terrasen, tuinpaden, in- en opritten en stoepen.
Een verder toepassing zijn wanden en daken. Bij bijvoorbeeld een engelse stijl huis is daklei de perfecte dakbedekking en geeft het huis een nostalgisch uiterlijk. Met name de afrikaanse daklei onderscheidt zich hierbij van de gangbare dakleisoorten door zijn ruwe en grove uiterlijk.
Een relatief onbekende toepassing is het verwerken van leistenen tegels voor buitenwanden rondom een huis of gebouw. Het natuurlijke visuele effect is hierbij bijzonder groot.

Vloeren informatie:

Bij het leggen van een leisteenvloer moeten een aantal zaken in ogenschouw genomen worden. Zo bestaat een vloer uit een aantal lagen, die goed op elkaar moeten zijn afgestemd.Alleen dan krijgt u een vloer die garant staat voor jarenlang woonplezier.

Voorbeelden vloerconstructies:

Leisteen in specie op de construktievloer gelegd. 35-50 mm bouwhoogte.
Leisteen met lijm op een vlakke dekvloer gelegd. 15-30 mm bouwhoogte.
Lijsteen met vloerverwarming in specie gelegd. 55-75 mm bouwhoogte.
Lijsteen met vloerverwarming in de specie gelegd op een isolatielaag. Die op zijn beurt weer op een vlakke dekvloer ligt. 65-110 mm bouwhoogte.
Leisteen met lijm en een elektrische vloerverwarming op een vlakke dekvloer gelegd. 20-30 mm bouwhoogte.

Vloerverwarming.

Leisteen en vloerverwarming gaan prima samen, mits goed op elkaar afgestemd. Dat kan elektrisch of met warmwaterleidingen. Electrische verwarming heeft tenopzichte van verwarming met warmwaterleidingen een aantal voordelen: de zeer geringe dikte, de gelijkmatige verspreiding van de warmte en de korte opwarmtijd. Daar staat tegenover een hogere aanschafprijs en hoger energieverbruik.
Het is van belang dat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd. Maar ook voor het comfort mogen de warmwaterleidingen niet te ver uit elkaar liggen. Hierdoor zou namelijk een 'zebrapad' kunnen ontstaan met warme en koele vloerstroken. Vooral bij leisteen is het belangrijk dat de temperatuur in de vloer niet te hoog oploopt. In het algemeen is het aan te raden de verwarmingsinstallatie op een maximum temperatuur te laten begrenzen.

Waarschuwing!

Wie denkt de vloerverwarming van warmwaterleidingen direct in gebruik te kunnen nemen, komt bedrogen uit. Pas na twee en nog liever 3 maanden mag u de verwarming aanzetten. Eerst moet de verwarming een dag op de minimum temperatuur,daarna kan de temperatuur met een graad per dag worden opgeschroefd.

Flexibele voeg!

Een vloer zal door temperatuurveschillen gaan 'werken'. In het bijzonder geldt dat voor vloeren met vloerverwarming. De grootte en de vorm van de kamer spreken hier een woordtje mee. Bijvoorbeeld bij een hele grote vloer of een L-vormige kamer kan het nodig zijn een flexibele voeg in de vloer op te nemen, die de werking van de vloer kan opvangen.De vakman kan bepalen of een flexibele voeg nodig is en hoe deze zo mooi mogelijk kan worden aangebracht.
Een voeg in de ondervloer moet overigens altijd doorlopen in de natuurstenen vloer.
Verder moet de vloer rondom vrij liggen van wanden en kolommen. U kunt dat in stijl afwerken met een bijpassende plint van leisteen.

De voeg.

Een tegelvloer met hele smalle voegen is prachtig; de vloer lijkt wel uit één stuk. Maar een kleine voeg is niet altijd mogelijk. De minimale voegbreedte hangt af van de maatvastheid en de grootte van de tegels. Bovendien kan en een te kleine voeg het voegmiddel niet goed worden aangebracht. De voegen vangen de maatverschillen van de tegels en de onderlinge hoogteverschillen als het ware op.Bij een voeg van bijvoorbeeld 1mm zijn de correctiemogelijkheden nihil. Bij leisteen vloeren zijn daarom iets bredere voegen gebruikelijk.